Termín zkoušky z profesní kvalifikace 29-002-H Pracovník/pracovnice výroby jemného pečiva,
je stanoven na 10. června 2023. Místo konání zkoušky – pekařská dílna P1 v
budově školy. Informace: jerabek@spspas.cz tel. 724 723 766
Uchazeč by měl mít alespoň základní znalosti z pekařské technologie a zvládat základní tvarování pekařských výrobků. V praktické části kurzu zvládne nebo se zdokonalí ve stáčení řezů, klonků. Zvládne zhotovit housky, rohlíky, kaiserky, veky. Naučí se tvarovat vánočky (2 druhy pletení), koláče tlačené i vázané, různé tvary briošek, hřebeny, buchty, šátečky atd. Pozná tvarování chlebů pšenično – žitného i samožitného.
Doba trvání kurzu: 25 hodin. Uchazeč musí mít základní znalosti z pekařské technologie, umět základní tvarování, jako je stáčení řezů a klonků. Absolvent kurzu zvládne samostatně připravit těsta jak na běžné pečivo, celozrnné pečivo, cereální pečivo, tak i na různé druhy chlebů. Naučí se nebo se zdokonalí ve tvarování různých tvarů běžného pečiva a chlebů. Odhadne dobu zrání a kynutí, upeče samostatně výrobky.
Doba trvání kurzu: 30 hodin. Uchazeč musí mít základní znalosti z pekařské technologie a zvládat základní tvarování: stáčet řezy a klonky. Absolvent kurzu bude umět samostatně zhotovit těsto na jemné pečivo, vytvarovat různé druhy výrobků - vánočky (2 druhy pletení), různé druhy a tvary koláčů, briošky, šátečky, bábovky, štoly … Připraví instantní i tradiční vařené náplně, odhadne dobu zrání těst a kynutí výrobků. Výrobky samostatně odpeče a případně dohotoví před expedicí.
Doba trvání kurzu: 30 hodin. K prohloubení znalostí výroby zákusků a dortů. Absolvent bude umět vyrobit různé druhy cukrářských výrobků - zákusků (věnečky, větrníky, kávové banánky, žloutkové řezy, kremrole, indiánky, cukrářské piškoty, laskonky, kornoutky, rakvičky, kávová zrna, ořechové košíčky, pistáciové čtverečky apod.) a dortů, potahovat je modelovací hmotou a zdobit.
Doba trvání kurzu: 25 hodin. Uchazeč se v průběhu kurzu seznámí s výrobou klasických i moderních restauračních moučníků. Absolvent kurzu zvládne pracovat se surovinami za dodržení správné hygienické praxe, dokáže spočítat spotřebu surovin pro daný výrobek, zvolit správné suroviny pro jeho výrobu. Z navážených surovin se naučí vypracovat těsta v požadované kvalitě, tvarovat z nich výrobky a dle zvolené receptury je vyrobit. Naučí se nastavit vhodný režim pro tepelnou úpravu a posoudit stupeň propečení výrobků. Seznámí se s výrobou flambovaných palačinek, suflé, makronek, Créme Brulée a dalších restauračních moučníků.