Ve středu se na naší škole uskutečnil projektový den ve spolupráci se společností Pfahnl,
který byl určen pro žáky učebního oboru cukrář. Pod vedením pana Jana Salaquardy,
zkušeného pekaře a technologa firmy Pfahnl, si žáci mohli vyzkoušet práci s plundrovými těsty a vyrobit celou řadu sladkých dobrot.
S letošním školním rokem školní časopis Klásek vstupuje do svého pátého ročníku. Celý ročník otevírá první číslo, které právě vyšlo a které vám jako vždy servíruje porci zajímavostí o škole.
Vyučující češtiny ani v novém školním roce nepolevují ve snaze najít na naší škole literární talenty. Vyhlašují tudíž další ročník školní literární soutěže, tentokrát ve třech kategoriích, dvou čistě literárních a jedné výtvarné, literaturou toliko inspirované.
Byli jste někdy na konci světa? Padesátka žáků tříd P2. A, P2. B, P2. C, P2. D a P3. B vyrazila na místo, které se konci světa aspoň podobá – do penzionu Černá Voda v Orlickém Záhoří. Zde pod dozorem pěti zkušených pedagogů žáci strávili pět dní (9. až 13. června) na sportovně-turistickém kurzu. Tyto dni byly naplněny sportem, zábavou i hrami, které kromě fyzičky prověřily i přítomnost mozkových závitů.
Ve dnech 26. a 27. června 2025 se na Střední průmyslové škole potravinářství a služeb Pardubice uskutečnil kurz výroby jemného pečiva, zakončený profesní kvalifikací Pracovník výroby jemného pečiva.
Školní rok je u konce, a abyste měli co číst, vychází červnové číslo školního časopisu Klásek. Co v něm najdete? Třeba rozhovor s paní učitelkou Cox či s boxerkou z řad našich studentů nebo vícero kreslených vtipů, které se trefují do předprázdninové nálady.
Na konci dubna a května se vydala skupina šesti našich žáků (po dvou z oborů kuchař, číšník a cukrář) na zkušenou do Krkonoš. Čekaly je dva týdny odborné stáže v hotelu Orea Resort Horal ve Špindlerově Mlýně, konkrétně v jeho místní části Svatý Petr.
Na nové číslo školního časopisu Klásek jste si sice museli poměrně dlouho počkat, ale pevně věříme, že se vám jeho obsah bude líbit – najdete v něm třeba rozhovor s paní učitelkou Kovaříkovou či rozhovor s dvěma našimi žáky, kteří se věnují sportu – fotbalovou brankářkou Eliškou Krejčí a cyklistou Adamem Papouškem.
Ve středu 23. dubna 2025 se na naší škole uskutečnil projektový den ve spolupráci se Základní školou Horní Jelení. Do našich odborných dílen zavítalo 20 žáků osmého ročníku v doprovodu dvou pedagogů.
15. dubna, tedy na Šedivé úterý, se ve škole konala soutěž o nejkrásnější a nejchutnější velikonoční mazanec, kterého se zúčastnili žáci všech ročníků. Každý soutěžící přinesl svůj vlastnoručně upečený mazanec, na kterém pracoval doma.
Naše studentka Laura Andrlová obsadila na celostátní soutěži Pekař roku junior krásné třetí místo. Letošní, již sedmadvacátý ročník této prestižní soutěže letos hostila Česká zemědělská univerzita v Praze-Suchdole a zúčastnilo se ho 10 pekařek a jeden pekař ze středních škol z celé republiky.
V minulém týdnu se žáci třídy 2. A (oboru kuchař-číšník, zaměření číšník) účastnili zajištění občerstvení pro Setkání starostů Pardubického kraje pořádaného Krajským úřadem v budově Domu hudby.
Ve středu 14. ledna se uskutečnilo setkání našich bývalých učitelů školy. To bylo součástí oslav 105. výročí školy a organizačně si ho vzaly na starosti paní učitelky D. Kovaříková a L. Šedivá. Pozvaly na 40 bývalých kantorů a kantorek (na některé se bohužel nepodařilo sehnat kontakt, s některými se nedalo spojit, třebaže kontakt paní učitelky měly). Nakonec (po omluvách kvůli nemoci či pracovním povinnostem) dorazilo 18 bývalých učitelů a učitelek.
Dnešní vzdělávání se neobejde bez moderních technologií, a právě umělá inteligence (AI) přináší nové možnosti do výuky. Deset pedagogů se proto zúčastnilo kurzu Umělá
inteligence pro vyučující vedeného Michalem Tesařem, který je provedl základy AI a jejího využití
ve školním prostředí. Cílem bylo seznámit přítomné, jak mohou AI efektivně zapojit do své výuky.
Soutěž v pletení vánoček Na svátek svaté Barbory proběhla v dílně paní mistrové Zdenky Kremličkové soutěž v pletení vánoček. Celkem se soutěže účastnilo 17 žáků z prvního až čtvrtého ročníku oboru technologie potravin.