Naše škola se i letos zapojila do prestižní soutěže MLS Pardubického kraje, která každoročně oceňuje nejlepší regionální potravinářské výrobky. Tento rok jsme měli tu čest mít svého zástupce v hodnotící komisi – paní učitelku Bc. Zdenku Kremličkovou, která posuzovala jednotlivé produkty.
Konec školního roku se nese ve znamení závěrečných zkoušek, které jsou pro žáky vždy velkou výzvou. Letošní rok jsme měli pět absolventů oboru pekař, z nichž čtyři splnili kritéria k udělení certifikátu. Tito čtyři studenti nejenže úspěšně složili závěrečnou zkoušku, ale dokonce ji zvládli s vyznamenáním, což je obrovský úspěch a důkaz jejich tvrdé práce a odhodlání.
Snad na každé škole se najdou studenti, ve kterých dříme spisovatelské střevo. Naše škola samozřejmě není výjimkou, letošního ročníku tradiční literární soutěže se zúčastnilo celkem šest účastníků, což je pěkný narůst oproti hubené účasti z loňského roku, kdy se přihlásily pouze dvě žákyně.
Odbíjená: Volejbalový turnaj letos ovládli prváci z P1. A Tradiční volejbalový turnaj o pohár školy se letos konal v druhé polovině února a března. Zúčastnilo se ho celkem šest tříd, do semifinále ze základní části postoupily třídy P1. A, P1. D, P2. A P4. B, přičemž vítězem základní části se stala třída P1. A.
V úterý 21. května navštívil Pardubický kraj prezident Petr Pavel a naše škola byla u toho. Pan prezident se svojí chotí poobědval v budově pardubického krajského úřadu a žáci oboru kuchař-číšník pod vedením paní učitelky Maňákové a pana učitele Janyše prezidentskému páru a jeho doprovodu připravili slavnostní tabuli, uvařili oběd a také je obsloužili.
Slavnosti perníku se konaly 8. května 2024 na pardubickém zámku. Naše škola se již tradičně zapojila v tento sváteční den a připravila prodejní stánek s dílničkou pro děti.
Letošní sbírka se bude konat ve středu 15. května 2024. Zakoupením žlutého kvítku měsíčku lékařského (cena 20 Kč) přispějete na prevenci nádorů prsu a screeningové programy.
Věděli jste, že someliér nemusí být jen odborník na víno? Pan Stanislav Janíček, který jezdí každý rok do naší školy zasedat v komisi u pekařských a cukrářských závěrečných zkoušek, je chlebovým someliérem a propaguje, jak má vypadat správný chléb.
Ve snaze propojit výuku s praktickými dovednostmi a připravit žáky na budoucí zaměstnání či studium uspořádala Střední průmyslová škola potravinářství a služeb Pardubice pro Základní školu Pardubice-Ohrazenice zajímavou akci.
24. března, tedy na Květnou neděli, se na pardubickém zámku konaly tradiční „Velikonoce na zámku“, kde jsme měli stánek a prodávali jsme pekařské a cukrářské výrobky a také párky v rohlíku.
Ve dnech 20. a 21. března 2024 se v naší škole konal baristický kurz pod vedením manželů Smolných. Účastníci kurzu (z řad žáků jak maturitních, tak učebních oborů) se dozvěděli vše potřebné o kávových zrnech, pražení a druzích kávy.
V úterý 19. března a ve středu 20. března se konala nádherná soutěž Pekař roku junior 2024, které se zúčastnila i naše škola. Klání probíhalo v krásných prostorech firmy Pfahnl v Litomyšli a účastnilo se ho 10 nejlepších budoucích pekařek z 10 škol naší republiky. Poprvé v historii soutěže se utkaly pouze pekařky.
Ve středu 13. března 2024 se naše dvě učitelky odborného výcviku, Radomíra Gabrielová a Zdenka Kremličková, účastnily odborné stáže ve Střední škole služeb, obchodu a gastronomie v Hradci Králové.
Žáci třídy 2. A zajišťovali ve čtvrtek 29. února občerstvení na setkání hejtmana Pardubického kraje se starosty a místostarosty na pardubickém letišti. Žáci oborů cukrář a pekař připravili výborné občerstvení, číšníci a kuchaři zajistili obsluhu. Žáci si tak vyzkoušeli obsluhu více než 200 lidí.