Kuchař – číšník, zaměření Kuchař (65-51-H/01)

Zaměření kuchař ti ukáže cestu, jak se stát profíkem v kuchyni. Naučíš se ovšem i základy obsluhy hostů.

  • Pomáháš doma při vaření?
  • Sleduješ pořady o vaření?
  • Je tvým snem vařit ve vlastní restauraci?
  • Zajímají tě potraviny a různé druhy jejich zpracování?
  • Láká tě sestavovat jídelní lístek?
  • Bavilo by tě vedle české klasiky vařit i exotická jídla?
  • Chceš se seznámit i s alternativní druhy stravování? (bezlepková, veganská strava)

Pokud ano, tak je pro tebe kuchařina jasná volba!

Jak dlouho budeš studovat?
Tři roky, a to denní formou.

Co musíš udělat pro přijetí?
Musíš mít ukončenou základní školu a také lékařské potvrzení, že jsi zdravotně způsobilý.

Jak probíhá praxe?
Praxe probíhá v moderně vybavených restauracích, ve velkokapacitních kuchyních i ve školní cvičné kuchyni. Pokud budeš dobrý, můžeš se podívat do kuchyní luxusních hotelů, např. do hotelu Savoy ve Špindlerově Mlýně, nebo se vydat do zahraničí v rámci programu Erasmus+.

Jak obor zakončíš?
Závěrečnou zkouškou, kde získáš výuční list a vysvědčení o závěrečné zkoušce. Bonusem je i zisk Europassu.

Jaké uplatnění budeš mít?
Uplatníš se v restauracích, hotelích, nemocničních i firemních jídelnách – prostě všude tam, kde se vaří. 😊 Můžeš i podnikat – mít vlastní provozovnu nebo objíždět jednotlivé kulinářské akce a festivaly. A pokud budeš fakt dobrý, čeká na tebe pozice šéfkuchaře!

Kde můžeš studovat dále?
Až si uděláš výuční list, můžeš pokračovat u nás ve škole (nebo někde jinde) na nástavbové studium a získat tak maturitu. A tím nemusíš končit, můžeš pak jít i na vysokou.

Kuchaři mají svou asociaci: Asociace kuchařů a cukrářů.

Videoupoutávka