09.01.2019

Do Španělska s Erasmem

Na Erasmus jsme vyrazili v listopadu 2018, jako skupina žáků vybraná z různých oborů - kuchař, cukrář, pekař a technologie potravin. Před odjezdem byl nervózní každý z nás. Pro některé to bylo poprvé, co se ocitne tak daleko od své rodiny, jiní se báli, že jejich angličtina není dostatečná pro vycestování. Já osobně měla největší hrůzu z cestování letadlem.

Nastal den D a my jsme stáli na letišti. Po zjištění, že na létaní není nic hrozného jsem se konečně dokázala těšit na Španělsko a vše, co mi nabídne k poznání. První den byl dost náročný, ale i plný očekávání. Po několikahodinovém cestování jsme byli všichni unavení, přesto jsme se nemohli dočkat, až poznáme svá pracoviště pro následujících čtrnáct dnů. Překvapilo nás, že málo který Španěl umí anglicky a jinak tomu nebylo ani v provozovně Maritoni, kde jsem pracovala. Přestože zde byla jazyková bariéra, zaměstnanci byli velmi vstřícní a přátelští. Vždy se nám vše snažili vysvětlit, ať už rukama nohama nebo pomocí překladače. V případě, že nám hned něco nešlo byli trpěliví a pokud jsme byli pracovití mohli jsme za odměnu ochutnat jejich tradiční sladkosti. Po skončení pracovní doby jsme se scházeli v hostelu, kde jsme společně poobědvali. Se stravováním jsem byla velmi spokojená, protože mi jako vegetariánce program vyšel vstříc, a tak jsem po dobu dvou týdnů jedla samá vynikající jídla. Jestliže jsme po obědě neměli naplánovaný žádný program, mohli jsme se sami rozhodnout jak strávíme zbytek dne. Sem tam jsem šla se svými spolužačkami nakupovat do místního nákupního centra, jindy jsme zašli na dobré jídlo, abychom vyzkoušeli tapas, ale ze všeho nejraději jsem objevovala krásy španělského města Granada, ve kterém jsme byli ubytováni. Pokud jsem se chtěla dozvědět něco o historii toho nádherného města, stačilo se připojit k anglicky hovořícím průvodcům, kteří nás městem provedli i s výkladem. Díky Erasmu jsme navštívili spoustu krásných míst, která nám otevřela dveře do úplně jiného světa. Dozvěděli jsme spoustu zajímavostí o tamní kultuře i historii. Ochutnali jsme španělskou kuchyni a navázali nová přátelství, ať už mezi námi nebo místními lidmi. Po skončení dne, jsme se odebrali do svých v pokojů v hostelu White Nest, který byl velmi zajímavě řešený a panovala zde příjemně přátelská nálada.

Po uplynutí naší čtrnáctidenní stáže jsem se těšila domů, ale zároveň jsem byla nabytá novými zkušenostmi a krásnými zážitky, které mi zůstanou na celý život.

Karolína Pasterná, žákyně P4