28.06.2019

Španělsko - naše činnost v provozovnách

Pekaři
Naše každodenní práce začíná zpracováním těsta z předešlého dne. Připravujeme briošky, žitné a pšenično-žitné chleby, ciabatty a bagety. Briošky ve španělském podání se hodně liší od těch českých. Pečeme je z nasládlého, chlebu podobného těsta s přídavkem másla. Výrazný obrazec na povrchu je vytvořen žiletkou.

Kuchaři
Pracujeme v renomované víceúrovňové restauraci Maria de la O. Nejčastěji vytváříme chipsy z různých druhů ovoce a zeleniny (z banánů, batátů a brambor), pokrmy z mořských plodů a vegetariánská jídla. Kromě toho pečeme i výborné slané koláče.

Cukrářky
Oproti ostatním stážistům jsme umístěny v samostatných provozovnách. Náplň naší práce je však podobná. Podílíme se na přípravě lízátek, zákusků, croissantů a dalších dezertů. Pro Granadu jsou typické zákusky pioňonos, které se vzhledem podobají nám známým muffinům, jejich příprava je mnohem složitější. Piškotový plát se potře směsí vody, cukru a skořice, rozprostře se pudink a vytvoří roláda, která se potře vodou, obalí cukrem a rozkrájí na kousky. Téměř hotový výrobek je třeba dozdobit pudinkem, pocukrovat a následně oflambovat.

Technologové
Z pečících papírů vyskládáváme piškoty, dáváme je do krabic ve třech vrstvách a skládáme do vozíků. Když jsou všechny pytle s pečícími papíry prázdné, odvezeme piškoty k pásu, kde je rovnáme po pěti vedle sebe. Piškoty jedou k pobočce, kde se na ně vrství náplň v podobě džemu. Za plničkou další zaměstnanci přiklápí piškot sušenkou. Piškoty se dále cukruji a balí do sáčků. 


S pozdravem a přáním hezkého dne
Ing. Mgr. Helena VANČUROVÁ