10.03.2019

Seminář o zmrzlině

Na základě spolupráce s firmou IREKS ENZYMA Brno navštívili dva naši učitelé seminář o zmrzlině, který se konal 12. února 2019. Byl zaměřený na novinky letošního roku, na program surovin (základy pro zmrzlinu, ochucovací pasty a toppingy), receptur a technologii výroby.

Přednášku vedl technolog se společnosti Dreidoppel (sídlo v Langenfeldu, Německo) a zástupci z IREKSu.

Kromě přednášky probíhala ochutnávka vyrobených zmrzlin (např. zmrzliny pro vegany, proteinové zmrzliny, zmrzliny s příchutí slaný karamel, sorbetu aj.). Dalším produktem ochutnávky byla granita (ledová tříšť) s příchutí vodního melounu, maliny a grapu.

Na závěr semináře proběhlo vyhodnocení a shrnutí praktických možností výrobních postupů zmrzlinových základů, kdy je důležité přizpůsobit zmrzlinové receptury tak, aby vyrobené zmrzliny měly optimální konzistenci, strukturu a jakost.

Na konci našeho setkání jsme oslovili zástupce IREKSu, zda by podobný seminář mohli uskutečnit na naší škole pro žáky.

Iva Koudelková, 6. 3. 2019