05.02.2024

Pekli jsme se společností Backaldrin

Dne 24. ledna 2024 se konala ve školní dílně akce se společností Backaldrin, která byla věnována intenzivnímu pečení různých druhů pečiva se žáky druhého ročníku oboru pekař.

Během dopoledne se žáci zapojili do procesu výroby cizrnového pečiva a Raps Max chleba a pečiva. Během projektového dne bylo cizrnové pečivo připravováno z vymíchaného těsta, které následně zrálo. Po krátkém zrání byly tvarovány různé výrobky, které byly posypány slunečnicovými semínky a směsí dalších semínek.

Raps Max chléb a pečivo bylo vyrobeno ze směsi s obsahem semínek z řepky. Těsto bylo připraveno a necháno k zrání, přičemž chléb měl volnější konzistenci, které bylo dosaženo díky dvouhodinovému zrání v nádobě a následnému tvarování a zrání v ošatkách. Pečivo též nabízelo různé tvary a bylo bez posypu.

Croissant, který je běžně pečen z plundrového těsta, byl v rámci dne veden bez kynutí, což přispělo k jeho charakteristické konzistenci a chuti, která se mírně odlišuje od „klasiky“.

Žáci si díky zástupcům společnosti Backaldrin, Milanu Hrubému a Václavu Schertlerovi, opět rozšířili své vědomosti a pekařství ukázalo rozmanité možnosti, jak připravit chléb a pečivo. V neposlední řadě byl projektový den inspirací pro další experimentování našich žáků.

Mgr. David Jeřábek