20.03.2018

PEKAŘ ROKU 2018

Svaz pekařů a cukrářů v České republice jako odborný garant veletrhu MBK a firma Pekař a cukrář s.r.o. uspořádaly v rámci potravinářského veletrhu MBK/Salima v Brně  22. ročník národní soutěže  odborných dovedností PEKAŘ ROKU 2018 – Junior a ATRAKTIVNÍ VÝROBEK ROKU 2018. Soutěže se uskutečnily ve dnech 27. – 28. února v pekařském centru stánku SPaC v ČR v pavilonu „V“ brněnského výstaviště.

Naše škola se zúčastnila se svými žáky všech vypsaných kategorií. Žákyně Eliška Pittnerová a Katka Relichová se přihlásily do soutěže Atraktivní výrobek – pekař. Téma bylo libovolné, děvčata si zvolila „Pirátskou loď“ a získala v dané kategorii krásné druhé místo. Se svým dortem na téma „Jezerní mámení“ reprezentovala školu v další soutěži - Atraktivní výrobek cukrářský - Anna Varadyová ze 2.B. Zatímco Atraktivní výrobek cukrářský a pekařský děvčata vyráběla ve školní dílně a na veletrhu se hotový vystavil, v nejsledovanější soutěži - Pekař roku 2018 - tomu tak nebylo. Tato soutěž se konala po dva dny přímo před zraky návštěvníků veletrhu a žáci zde na místě vyráběli z klasických surovin jednotlivé pekařské výrobky z jemného pečiva, běžného a vícezrnného pečiva a nakonec i chléb. Naši školu reprezentovala žákyně třetího ročníku oboru Pekař Kateřina Herčíková a dva žáci prvního ročníku téhož oboru – Lucie Konečná a Theodor Fabry. Celkem se soutěže zúčastnilo 9 škol, které vybraly do soutěže 15 svých nejlepších žáků.

Svaz pekařů a cukrářů v ČR vytvořil pro soutěžící skvělé podmínky, a tak se 15 nejlepších juniorských pekařů mohlo v úterý ráno vrhnout ke svým pracovním stolům a začít vyrábět. Dopoledne se neslo v duchu vánoček, které dle propozic musely být vyrobeny různými způsoby pletení. Na vánočky navazovala výroba chleba, která je považována za vrchol pekařského umu. Odpoledne se potom vyrábělo běžné pečivo – ručně pletené rohlíky a pletené housky, kde rozhodovala nejen chuť a vzhled, ale i čas pletení a následně libovolné tvary z vícezrnného těsta. První den zakončilo hodnocení komisařů, kteří jednotlivé výrobky vážili, degustovali a jinak smyslově posuzovali. Soutěžící tak měli za sebou první velmi dlouhý den a k odpočinku se dostali až okolo 20. hodiny.

Ani druhý den se soutěžící příliš nevyspali - budíček byl již v 6 hodin ráno. O půl osmé začal druhý den programu - tvarování výrobků z jemného pečiva. Soutěžící vyráběli koláče různých druhů o hmotnosti 100 g a jeden velký – chodský dožínkový koláč o finální hmotnosti 400 g. V poledne bylo již upečeno, stoly se začaly pomalu plnit hotovými výrobky a návštěvníci je mohli porovnávat.

Ještě před samotným vyhodnocením proběhla soutěž v pletení 30 kusů pletýnek na čas, kam se kvalifikovalo 6 nejrychlejších pekařů z úterního dne. Svým časem se do finále probojovala i naše Kateřina, která v této soutěži skončila na druhém místě.

Vyhodnocení soutěže Pekař roku 2018 začalo úderem 15. hodiny odpoledne a naše výsledky byly výborné. Z 15 soutěžících obsadila Kateřina Herčíková skvělé třetí místo a získala tak kromě diplomu a hodnotných cen i možnost navštívit závod firem Diosna a Melvia v Německu. Ve velké konkurenci se neztratili ani žáci prvního ročníku - Lucie Konečná obsadila 10. místo a Theodor Fabry 11. místo.

Poděkování tak směřuje našim žákům za skvělou reprezentaci školy, Svazu pekařů a cukrářů v ČR za zorganizování této soutěže a všem, kteří nám na samotné soutěži fandili a přijeli nás ze školy autobusy podpořit.

Bc. David Jeřábek