03.02.2020

ODBORNÉ EXKURZE NAŠICH ŽÁKŮ

V prvním pololetí školního roku jsme se třídami 2. NS a 2.C absolvovali odbornou exkurzi v pekárně a bistru Optimista v Pardubicích. Firma láká zákazníky na moderní pekařské výrobky vyráběné bez přidaných látek a klasickými postupy se zaměřením na italskou a francouzskou gastronomii.

Bistro je také v souladu s nejmodernějšími gastronomickými trendy a vše, co se zde vyrábí, je „domácí“. Žáci si odnesli nejen spoustu poznatků, ale také zážitek z toho, že se sami aktivně zapojili do zdobení baget a sázení do pece. A také si každý odnesl „svou“ bagetu domů.

Naše další návštěva byla v pardubické pekárně společnosti United Bakeries a.s. Žáci se seznámili s kontinuálním provozem pekárny. Společně s vedoucím pracovníkem firmy jsme prošli postupně celou pekárnu a seznámili se s výrobní linkou na běžné pečivo a chleba. Žáci na vlastní oči viděli výrobu chlebového těsta, jeho vykulování, odsazování do ošatek, kynutí, sázení do pece. Vše se děje bez lidského zásahu, výrobu obsluhují stroje a pekař plní roli převážně kontrolní. Seznámili jsme se také s expedicí a s balicí linkou pekárny, která nedávno prošla kompletní modernizací.

Bc. David Jeřábek