25.03.2015

Jubilejní 20. ročník národní soutěže Český pekař – junior

Pod záštitou Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů v ČR byl na Střední průmyslové škole potravinářství a služeb Pardubice uspořádán ve dnech 18. a 19. března 2015 již 20. ročník soutěže odborných dovedností o titul Pekař roku 2015 – kategorie Junior.

Dvoudenního soutěžního klání se zúčastnilo 10 mladých talentovaných pekařů ze středních škol v Brně, Českých Budějovicích, Jeseníku, Kroměříži, Šluknově a Pardubicích.

Soutěž je určena žákům středních škol oborů vzdělání s výučním listem i maturitní zkouškou a jejím cílem je podpořit jejich odborné znalosti, dovednosti i kreativitu. Odborná porota hodnotila řemeslnou zručnost soutěžících při výrobě jemného pečiva (vánoček a koláčů) i běžného pečiva (ručně tvarovaných pletýnek vyrobených v zadaném časovém limitu a pšenično-žitného konzumního chleba). Součástí hodnocení bylo i předložení písemně vypracované receptury a technologického postupu každého soutěžního výrobku.

1. místo v této prestižní soutěži obsadila Denisa Špačková, žákyně 2. ročníku Střední průmyslové školy potravinářství a služeb Pardubice. Úspěch žákyně SPŠPaS Pardubice v této profesně nejdůležitější soutěži roku potvrdil, že škola vychovává potravináře na té nejvyšší úrovni a vede je k zájmu o poctivé pekařské řemeslo.

Hostitelské škole se podařilo připravit vskutku slavnostní a příjemné prostředí pro všechny soutěžící a jejich doprovod.