Dne 26. května 2022 jsme navštívili v rámci odborné exkurze pekárnu United Bakeries v Pardubicích. Jako první jsme po příchodu navštívili linku na výrobu chleba, a to jak ve tvaru šišky, tak pecnu. Zjistili jsme, že se zde vyrábí chléb pomocí kvasu, který jsme následně i ochutnali. Měl příjemně kyselou chuť, ale ne všem chutnal.
Druhou zastávkou byla linka běžného pečiva. Zde jsme mohli ochutnat čerstvě upečený rohlík, který nám chutnal, ale ve škole máme lepší. 😉 Dále jsme pokračovali k chladicí věži, ve které se chladily speciální proteinové chleby. Na páse putovaly po pásu do druhé chladicí věže, na kterou navazovala krájecí a balicí linka. Ubalený výrobek putoval do vyhřátého boxu, kde se pasteroval při teplotě okolo 80 stupňů Celsia po dobu 15 min.
V pekárně jsme se seznámili s novou automatickou linkou, na které se vyrábějí formové chleby. Chleby se od vymíchání po zabalení vyrábějí plně automaticky a z pardubické pekárny se rozváží do všech koutů České republiky.
Exkurzi jsme si moc užili; děkujeme za umožnění prohlídky pekárny.
Přejeme všem krásný den.
Vaši žáci prvního a druhého ročníku oboru pekař.