V úterý 27. listopadu 2018 se vybraní žáci naší školy zúčastnili exkurze do našeho největšího cukrovaru Tereos TTD Dobrovice v okrese Mladá Boleslav.
Po příjezdu se žáci rozdělili na dvě skupiny. První skupinu čekala prohlídka cukrovaru a seznámení s výrobou cukru. Prohlídková trasa trvala více než hodinu a žáci se při ní seznámili se základní surovinou, ze které se cukr vyrábí – cukrovou řepou a jejím zpracováním (čištění, sekání na řízky, vyslazování, vaření a následná úprava již hotového a vyběleného cukru).
Druhá skupina zatím navštívila muzeum cukrovarnictví, ve kterém se seznámila s historií nejen cukru, ale i cukrovarnického průmyslu v ČR. Dostali jsme zajímavé informace o vývoji cukrovarů u nás. Ještě před několika málo desítkami let fungovalo na území České republiky přes sto cukrovarů - a v dnešní době jich máme pouze sedm.
Následně se obě skupiny vyměnily, a tak nikdo „o nic nepřišel“. Návštěvu v Dobrovici jsme zakončili společným shlédnutím videa o historii dobrovického cukrovaru, o nabízených produktech a vývoji spotřeby cukru v naší zemi.
Bc. David Jeřábek