23.01.2018

EXKURZE DO CUKROVARU V DOBROVICÍCH

17. ledna se žáci 3. ročníku oboru Pekař a 1. ročníku oboru Cukrář zúčastnili odborné exkurze do cukrovaru Dobrovice. V současnosti najdeme v celé ČR pouze sedm funkčních cukrovarů a tento patří mezi největší. Navíc, jako jediný, vlastní ještě svůj lihovar.

Cílem naší exkurze bylo získat znalosti o výrobě cukru a jeho získávání z cukrové řepy. Žáci si během hodiny a půl prošli společně s pracovníkem cukrovaru veškeré provozní budovy od příjmu cukrové řepy, kterou denně přiváží do cukrovaru na 600 kamionů, přes čištění, sekání na řízky, vaření šťáv a následné sušení a bělení již hotového cukru. Moderní cukrovar, který je ve vlastnictví francouzské společnosti Tereos, je na návštěvníky skvěle připraven. Výklad probíhá sice v hlučném prostředí, ale díky sluchátkům slyšeli opravdu všichni.

Po exkurzi do výroby následovalo krátké 20 minutové video, které žáky seznámilo s historií cukrovarnictví v České republice v průběhu několika desetiletí. Žáci viděli dříve namáhavou manuální práci lidí na poli, velmi složitou výrobu cukru a zároveň v prostřizích viděli i dnešní stav, kdy lidem pomáhá mechanizace a moderní stroje a zařízení.

Zakončením naší exkurze byla návštěva muzea cukrovarnictví. Zde jsme viděli například největší cukrový krystal, který váží přes pět kilogramů, dnes již nevyráběné druhy cukru – homole, bridž apod., historické stroje a zařízení i dobové oblečení.

Cukrová „kampaň“ – tj. čas, kdy se zpracovává cukrová řepa, končí 20. ledna. Potom se již brány cukrovaru pro veřejnost zavřou a nastane období čištění, oprav a příprav zařízení na další sezónu.

Bc. David Jeřábek