Pekař (29-53-H/01)

Pekař je moderní atraktivní obor, kde se naučíš péct rohlíky, housky, plést vánočky, dělat chleba a spoustu dalších zajímavých výrobků.    

  • Jsi kreativní? Chceš se naučit vyrábět zdravé pečivo bez éček?
  • Chceš dělat cool práci, při které děláš radost lidem?
  • Miluješ vůni čerstvého chleba?
  • Láká tě obsluhovat moderní pece a zařízení?
  • Máš rád teplo? V pekárně rozhodně nenastydneš. 😊

Pokud ano, tak je pro tebe pekařina jasná volba!

Jak dlouho budeš studovat? Tři roky, a to denní formou.

Co musíš udělat pro přijetí?
Musíš mít ukončenou základní školu a také lékařské potvrzení, že jsi zdravotně způsobilý.

Jak probíhá praxe?
Praxe probíhá v moderně vybavených školních dílnách. Pokud budeš dobrý, můžeš se podívat do řemeslných i průmyslových pekáren.

Jak obor zakončíš?
Závěrečnou zkouškou, kde získáš výuční list a vysvědčení o závěrečné zkoušce. Bonusem je i zisk Europassu.

Jaké uplatnění budeš mít?
Uplatníš se v řemeslných i velkých průmyslových pekárnách nejen na pozici pekař, ale pokud budeš šikovný, i na pozici technologa. Skočit po tobě mohou také různé dodavatelské přípravkářské firmy, jako třeba Backaldrin, Zeelandia, Semix a další. Navíc můžeš učit péct další zájemce o obor.

Kde můžeš studovat dále?
Až si uděláš výuční list, můžeš pokračovat u nás ve škole (nebo někde jinde) na nástavbové studium a získat tak maturitu. A tím nemusíš končit, můžeš pak jít i na vysokou.

Pekaři mají i svůj vlastní svaz. Podívej se!