Kuchař – číšník, zaměření Číšník (65-51-H/01)

Zaměření číšník tě připraví na to, abys byl profíkem jak za barem, tak na place. Budeš se však orientovat i v kuchařském řemesle, protože musíš znát složení jídel, která nabízíš hostům.

  • Baví tě komunikace s lidmi?
  • Chceš to umět za barem?
  • Rád/a bys uměl/a připravit slavnostní tabuli?
  • Je tvým snem umět připravovat dobrou kávu nebo umíchat zajímavý drink?
  • Láká tě sestavovat nápojový lístek?
  • Bylo by ti blízké someliérství?

Pokud ano, tak je pro tebe číšník jasná volba!

Jak dlouho budeš studovat?
Tři roky, a to denní formou.

Co musíš udělat pro přijetí?
Musíš mít ukončenou základní školu a také lékařské potvrzení, že jsi zdravotně způsobilý.

Jak probíhá praxe?
Praxe probíhá v restauracích, hotelích a smluvních pracovištích, buď individuálně, nebo pod vedením učitele odborného výcviku. Podíváš se i na různé akce, na kterých se podílíme (obsluha při Dnu chleba či zajištění akcí pro Pardubický kraj). Pokud budeš dobrý, můžeš se vydat do zahraničí v rámci programu Erasmus+. Nabízíme také barmanský a baristický kurz, jenž je určen primárně pro toto zaměření.

Jak obor zakončíš?
Závěrečnou zkouškou, kde získáš výuční list a vysvědčení o závěrečné zkoušce. Bonusem je i zisk Europassu.

Jaké uplatnění budeš mít?
Uplatníš se v restauracích, hotelích, barech a kavárnách i v cateringu. Můžeš i podnikat – mít vlastní provozovnu. Můžeš se specializovat a být someliérem, baristou, barmanem či bartendrem (profesionálem v točení piva). 😊

Kde můžeš studovat dále?
Až si uděláš výuční list, můžeš pokračovat u nás ve škole (nebo někde jinde) na nástavbové studium a získat tak maturitu. A tím nemusíš končit, můžeš pak jít i na vysokou.

Kuchaři a číšníci mají svou asociaci: Asociace kuchařů a cukrářů, barmané mají svou Českou barmanskou asociaci, baristé se sdružují ZDE.

Videoupoutávka