Zaměření číšník tě připraví na to, abys byl profíkem jak za barem, tak na place. Budeš se však orientovat i v kuchařském řemesle, protože musíš znát složení jídel, která nabízíš hostům.
Pokud ano, tak je pro tebe číšník jasná volba!
Jak dlouho budeš studovat?
Tři roky, a to denní formou.
Co musíš udělat pro přijetí?
Musíš mít ukončenou základní školu a také lékařské potvrzení, že jsi zdravotně způsobilý.
Jak probíhá praxe?
Praxe probíhá v restauracích, hotelích a smluvních pracovištích, buď individuálně, nebo pod vedením
učitele odborného výcviku. Podíváš se i na různé akce, na kterých se podílíme (obsluha při Dnu chleba
či zajištění akcí pro Pardubický kraj). Pokud budeš dobrý, můžeš se vydat do zahraničí v rámci programu
Erasmus+. Nabízíme také barmanský a baristický kurz, jenž je určen primárně pro toto zaměření.
Jak obor zakončíš?
Závěrečnou zkouškou, kde získáš výuční list a vysvědčení o závěrečné zkoušce. Bonusem je i zisk Europassu.
Jaké uplatnění budeš mít?
Uplatníš se v restauracích, hotelích, barech a kavárnách i v cateringu. Můžeš i podnikat
– mít vlastní provozovnu. Můžeš se specializovat a být someliérem, baristou, barmanem či bartendrem (profesionálem
v točení piva). 😊
Kde můžeš studovat dále?
Až si uděláš výuční list, můžeš pokračovat u nás ve škole (nebo někde jinde) na nástavbové studium
a získat tak maturitu. A tím nemusíš končit, můžeš pak jít i na vysokou.
Kuchaři a číšníci mají svou asociaci: Asociace kuchařů a cukrářů, barmané mají svou Českou barmanskou asociaci, baristé se sdružují ZDE.
Videoupoutávka