Cukrář (29-54-H/01)

Cukrář je kreativní obor, kde se naučíš vyrábět nejen klasické zákusky a dorty, ale i moderní výrobky, mezi něž patří panna cotta, crème brûlée, makronky a spousta restauračních moučníků.

  • Jsi kreativní? Chceš se naučit, jak dekorovat cukrářské výrobky?
  • Láká tě vyrábět klasické, moderní nebo zdravé „bezéčkové“ dezerty?
  • Bavilo by tě plnit individuální přání zákazníků?
  • Chceš být šéfcukrářem/šéfcukrářkou v hotelové kuchyni?
  • Chceš podnikat a být pánem svého času?
  • A co zmrzlinářství? I to patří do cukrařiny…

Pokud ano, tak je pro tebe cukrařina jasná volba!

Jak dlouho budeš studovat?
Tři roky, a to denní formou.

Co musíš udělat pro přijetí?
Musíš mít ukončenou základní školu a také lékařské potvrzení, že jsi zdravotně způsobilý.

Jak probíhá praxe?
Praxe probíhá v moderně vybavených školních dílnách. Pokud budeš dobrý, můžeš se podívat do řemeslných cukráren nebo se vydat do zahraničí v rámci programu Erasmus+.

Jak obor zakončíš?
Závěrečnou zkouškou, kde získáš výuční list a vysvědčení o závěrečné zkoušce. Bonusem je i zisk Europassu

Jaké uplatnění budeš mít?
Uplatníš se hlavně v menších, středních i rodinných cukrárnách. Můžeš také samozřejmě podnikat a plnit zákazníkům jejich přání a sny. Místo ale můžeš najít i na pozici technologa nebo se stát šéfcukrářem ve vyhlášených hotelích či restauracích.

Kde můžeš studovat dále?
Až si uděláš výuční list, můžeš pokračovat u nás ve škole (nebo někde jinde) na nástavbové studium a získat tak maturitu. A tím nemusíš končit, můžeš pak jít i na vysokou.

Cukráři mají hned dvě své asociace: Asociace kuchařů a cukrářů a Svaz pekařů a cukrářů.