SPŠ potravinářství a služeb se stala Centrem odborné přípravy

Střední průmyslová škola potravinářství a služeb Pardubice byla v roce 2016 ministrem zemědělství České republiky jmenována Centrem odborné přípravy.

Jako Centrum odborné přípravy může škola čerpat peněžní prostředky z dotačního programu 21. Centra odborné přípravy na učební pomůcky investičního charakteru v období let 2016 - 2021, a to do výše 90 % způsobilých výdajů, každý rok max. 1,66 mil. Kč.

Učební pomůcky přispějí ke zkvalitnění výuky ve školních dílnách a laboratořích. Výroba potravin musí splňovat přísná pravidla daná českou i evropskou legislativou. Potravinářské podniky jsou nuceny modernizovat a inovovat své provozy. Žáci se už v rámci přípravy na budoucí povolání setkají s moderním vybavením, které je srovnatelné s praxí v současných potravinářských provozech.

V roce 2016 byly pro výukové účely pořízeny pekařské stroje a laboratorní přístroje pro pracoviště praktického vyučování, odborného výcviku a laboratorních cvičení v celkové hodnotě 1 260 874 Kč. Pekařská dílna díky dotaci získala novou elektrickou etážovou pec s kynárnou, rohlíkovač, děličku těsta. V chemické laboratoři pracují žáci s novou muflovou pecí a spektrofotometrem.

V roce 2017 byly laboratoře vybaveny extrakčním zařízením pro stanovení tuků, přístrojem na stanovení vlákniny, digitálním polarimetrem, automatickou digitální byretou a automatickým titrátorem. Pekařská dílna získala další rohlíkovač a cukrářská dílna nový konvektomat. Učební pomůcky stály celkem 1 700 685 Kč.

Rok 2016 - Učební pomůcky
zleva: dělička těsta, elektrická etážová pec, rohlíkovač a spektrofotometr

Rok 2017 - Učební pomůcky
zleva: automatická digitální byreta, automatický titrátor, digitální polarimetr, přístroj na stanovení tuků a přístroj na stanovení vlákniny