Přijímací řízení pro školní rok 2020/2021 více info

Microsoft Office pro žáky a zaměstnance zdarma více info
Zoner Photo Studio pro žáky a zaměstnance zdarma více info

Střední průmyslová škola potravinářství a služeb Pardubice

Charakteristika školy

Škola, založená roku 1919 v Břeclavi, byla v roce 1939 přemístěna do Pardubic, města s bohatou pekařskou, perníkářskou a mlynářskou tradicí. Od roku 1945 sídlí škola v budově původně průmyslového muzea ve středu města proti chrámu sv. Bartoloměje. Od roku 1953 měla škola jako Střední průmyslová škola potravinářské technologie významné místo v rámci vzdělávací soustavy České republiky. V roce 2014 došlo ke změně jejího názvu na Střední průmyslová škola potravinářství a služeb Pardubice.

Budova školy je dnes vedena jako kulturní památka funkcionalistického stavebního stylu.

Škola disponuje odbornými jazykovými a počítačovými učebnami, chemickými laboratořemi, zcela novou biologickou laboratoří, reologickou laboratoří, dvěma plně vybavenými pekařskými dílnami, dvěma plně vybavenými cukrářskými dílnami, dvěma výukovými bary, cvičnou kuchyní, funkčním periodickým mlýnem. Pekařské a cukrářské výrobky vyrobené ve školních dílnách se prodávají ve školní prodejně žákům, zaměstnancům školy a široké veřejnosti. Ke sportovnímu vyžití žáků slouží tělocvična a menší gymnastický sál. Prostory školy jsou pokryty wi-fi sítí pro potřeby zaměstnanců i žáků školy.

Střední průmyslová škola potravinářství a služeb Pardubice je v současnosti v rámci středních odborných škol skladbou studijních a učebních oborů a dlouholetou tradicí jedinečnou školou tohoto typu v České republice. Připravuje žáky na budoucí profesní uplatnění v technologickém managementu pekáren, cukráren, perníkáren, mlýnů a dalších potravinářských podniků, v laboratořích a ve sféře ekonomicko- administrativní a na poskytování služeb v obchodu a gastronomii.

Škola nabízí vzdělávání:

  • v oborech čtyřletého studia zakončeného maturitní zkouškou: Analýza potravin, Analýza potravin – zaměření Výživový poradce, Technologie potravin – zaměření Management, Technologie potravin – zaměření Zpracování mouky, Technologie potravin – zaměření Mlynářství a výroba krmiv,
  • v oborech tříletého studia s výučním listem: Pekař, Cukrář, Prodavač, Kuchař - číšník, Kuchař - číšník – zaměření Číšník, Kuchař – číšník – zaměření Kuchař,
  • v dvouletém nástavbovém studiu Technologie potravin,
  • v rámci Národní soustavy kvalifikací ve skupině oborů Potravinářství a potravinářská chemie.

Škola disponuje kvalifikovaným pedagogickým sborem, učitelé si průběžně doplňují a zvyšují svou odbornou a pedagogickou způsobilost, jsou zapojeni do mimoškolních aktivit školy a do evropských projektů.

Škola úzce spolupracuje se zaměstnavateli a odbornou veřejností, poskytuje poradenské služby a v rámci vzdělávání dospělých pořádá odborné kurzy. Vyučující se podílejí na tvorbě odborných publikací a tvoří výukové materiály.

Škola je zapojena do života města a kraje, pravidelně se účastní akcí, které pořádá statutární město Pardubice a organizace Pardubického kraje. Příkladem lze zmínit Velikonoce na zámku v Pardubicích, Expo Science AMAVET, Dny chleba pořádané Svazem pekařů a cukrářů v ČR, Bosch Fresh Festival, Slavnosti perníku v Pardubicích, Velikonoce na Veselém kopci, Den Pardubického kraje, Dožínky na zámku. Naši žáci se pod vedením učitelů připravují na účast ve Středoškolské odborné činnosti, reprezentují školu v soutěžích pekařských, cukrářských a gastronomických dovedností (např. Pekař roku Junior, Gastro Hradec Králové, Gastronomické slavnosti M. D. Rettigové v Litomyšli). Sportovně orientovaní žáci pravidelně reprezentují školu ve sportovních soutěžích a turnajích.

Mise, vize, strategie školy

Poslání školy

  • zajistit kvalitní vzdělání žáků s ohledem na potřeby tržního prostředí a poskytovat etickou výchovu pro úspěšné uplatnění v životě.

Vize školy

  • přinášet inovace pro řešení vzdělávacích potřeb žáků,
  • přispívat k všestrannému rozvoji žáků,
  • budovat ve škole prostředí důvěry, pochopení, vzájemného respektu mezi žáky, pedagogy a ostatními zaměstnanci školy.

Strategie školy

  • podpora odborného vzdělávání a rozvoj spolupráce se strategickými partnery,
  • rozvoj polytechnického vzdělávání,
  • rozvoj školy jako centra dalšího vzdělávání,
  • rozvoj kreativity, iniciativy a podnikavosti žáků,
  • kariérové poradenství jako součást profesní přípravy žáků,
  • společné vzdělávání žáků s různými vzdělávacími potřebami,
  • zvyšování kompetencí žáků v oblasti ICT, cizích jazyků, matematiky a čtenářské gramotnosti.

Těšíme se na Vás a nezapomeňte si prohlédnout
krátké video o naší škole.

Novinky
15.02.2020
Volné pracovní pozice Junior technolog ve firmě Deva Nutrition v Novém Městě nad Metují. Pozice je vhodná pro absolventy s potravinářským vzděláním. Info ke stažení  (pdf).
Více informací zde
07.02.2020
Na odbornou exkurzi do společnosti JaJa Pardubice, s.r.o. jsme se vydali společně se žáky 2. NS a s cukráři a pekaři z 2.B a 2.C.
Více informací zde
03.02.2020
V prvním pololetí školního roku jsme se třídami 2. NS a 2.C absolvovali odbornou exkurzi v pekárně a bistru Optimista v Pardubicích. Firma láká zákazníky na moderní pekařské výrobky vyráběné bez přidaných látek a klasickými postupy se zaměřením na italskou a francouzskou gastronomii.
Více informací zde
30.01.2020
proběhl 28. ledna 2020 v jedné z cukrářských dílen naší školy.  Byl určen pro žáky 3. ročníku a veden odborníky z firmy Zeelandia Malšice. Obchodní zástupkyně - paní Ságnerová a technoložka - paní Burdová představily výrobky dle aktuálních trendů dnešního trhu. Jednalo se o výrobky z pálené hmoty ze směsi, muffiny z müsli směsí, dorty se smetanovými ochucenými náplněmi a ganoche.
Více informací zde
30.01.2020
Dne 16. ledna 2020 se uskutečnila exkurze 1. a 3. ročníku oboru Cukrář do muzea čokolády - CHOCO TAPIA v Praze.
Více informací zde